Spelmän Ohoj! -kesäleiri 3.-5.7.2024

Kaksi päivää kansanmusiikin riemua luonnonkauniilla Vänön saarella

Tule mukaan soittamaan ja laulamaan kesäleirille Vänön saarelle 3.-5.7.2024!

Ensimmäistä kertaa järjestettävä, saariston omaan perinnemusiikkiin painottuva Spelmän Ohoj! -leiri tarjoaa uusia tuulia ja innoitusta tekemiseesi, olit sitten soittoharrastuksessasi vasta-alkaja, kouliintunut pelimanni tai innokas yhteislaulun ystävä. Kahden vuorokauden aikana pääset osallistumaan ohjattuihin soitto- ja laulutyöpajoihin, työstämään omaa tekemistäsi yksityistunnilla opettajan kanssa sekä nauttimaan konserteista, jameista ja Vänön saaristoidyllistä. 

Hinta

koko leiri 100€/80€
päivähinta 40€/30€
lapset alle 16v. aikuisen seurassa 40€/20€
Sisämajoitus alk. 40€.

Tarkemmat hintatiedot sivun lopussa.

Varaa paikkasi pian (viimeistään 18.6.), mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia!

Leirin tarjoavat Vänö Vänner rf & Spelmän ohoj ry

Yhteistyössä:

Leirin tarjoavat Vänö Vänner rf & Spelmän ohoj ry

Yhteistyössä:

Leirin opettajat

Marianne Maans

Marianne Maans

Marianne on monipuolinen ammattikansanmuusikko. Hän on erityisesti suomenruotsalaisen kansanmusiikin asiantuntija, ja hänen kiinnostuksensa ulottuu nykymusiikin tyyleihin ja improvisatioon.

Veera Hirvaskero

Veera Hirvaskero

Veera Hirvaskero on vanhaan musiikkiin erikoistunut laulaja ja musiikkipedagogi. Hänet löytää usein myös harmoonin takaa ja Spelmän ohoj ry:n hommista. Veera tarjoaa leirillä mm. terveen äänenkäytön opastusta ja lasten työpajoja.

Jimmy Träskelin

Jimmy Träskelin

Jimmy Träskelin on Spelmän Ohoj -toiminnan perustaja, laulaja-lauluntekijä ja kansanmuusikkipedagogi, jonka soittimia ovat mm. erilaiset kielisoittimet ja huuliharput.

Spelmän Ohoj -leiri

Spelmän Ohoj -leirin työpajoissa tutustutaan saariston ja erityisesti Hiittisten saariston ja Vänön saaren rikkaaseen kansanperinteeseen. Leirillä käytetään sovituksia, jotka tarjoavat tekemistä kaikentasoisille soittajille ja laulajille. Leiri alkaa opettajien konsertilla ja huipentuu kaikkien yhteiseen päätöskonserttiin. Materiaalia työstetään ryhmäopetuksena laulu- ja soittotyöpajoissa sekä yksityistunneilla. Yksityistunnit tarjotaan vain koko leiriin osallistuville aikuisille, ja opettaja valikoituu osallistujan soittimien ja intressien kautta.

Leirillä pääset mm.

 • tutustumaan Vänön laulajien ja soittajien musiikkiin
 • rallattelemaan entisajan saaristolaisten tapaan
 • heittäytymään balladitanssiin
 • työstämään sovitettuja kappaleita ja jamittelemaan hyvässä seurassa
 • ammentamaan uutta innoitusta omaan soittoosi
 • nauttimaan Vänön ainutkertaisesta tunnelmasta

Vänö

Vänö on Kemiönsaaren kuntaan kuuluva Hiittisten saariston helmi, jolla asuu noin 10 ympärivuotista asukasta. Kesäaikaan luonnonkauniin ja perinteikkään saaren syke kiihtyy kesävieraiden ja ainutlaatuisten kulttuurielämysten myötä, mutta vanhanajan saariston kiireettömän hengen aistii ympäri vuoden. Musiikki on aina ollut osa Vänön atmosfääriä: perinteenkerääjä Greta Dahlström taltioi sen laulajilta ja soittajilta runsaasti kansansävelmiä viime vuosisadan alussa, ja Lasse Mårtenson viihtyi haitareineen saaren inspiroivissa tuulissa lauluja kirjoittaen.

Vänön kohokohtia

 • kärrypolut, rantakalliot, niityt, lehdot
 • omaleimainen kulttuurihistoria lauluineen ja salakuljetusjuttuineen
 • merimieskappeli
 • Strandhugget-kahvila
 • luontopolun misteli
 • hiekkaranta
 • sarvipöllöt, pilkkasiivet ja kirjokerttu
 • lampaat

Miten sinne pääsee?

Yhteysalus Stella kulkee säännöllisesti Kasnäsin ja Vänön väliä. Tunnin kestävä merimatka on maksuton. Leirin aikataulu on suunniteltu siten, että aloitus tapahtuu keskiviikkona 3.7. lautan saavuttua Vänölle klo 16:30, ja paluulautta lähtee perjantaina 5.7. klo 13. Ne, jotka haluavat jäädä lauantaina 6.7. Vänödagen-tapahtumaan, pääsevät maihin myös lauantaina erityisvuorolla n. klo 18. Auto kannattaa jättää parkkiin Kasnäsiin, Vänöllä et sitä tarvitse (ota yhteyttä poikkeustilanteissa, esim. suuren soittimen kuljetus ja liikuntarajoitteet).

Leirin fasiliteetit

Saaren majoituskapasiteetti on vähäinen, joten leirillä yövytään lähtökohtaisesti omissa teltoissa. Vuodepaikkoja on saatavilla rajallinen määrä lisämaksusta, ks. ilmoittautumislomake. Leirin päätapahtumapaikka on Vänön kulttuuritalo ja sen lähiympäristö. Peseytyminen ja saunominen on mahdollista rantasaunalla, ja telttapaikalla on käytössä ulkohuussi. Leirin osallistujille tarjotaan aamiaiset, lounaat, päiväkahvit, illalliset ja iltapalaa. Saarella toimii lisäksi kesäkahvila ja -kauppa Strandhugget.

Lapsille

Leirille osallistuville lapsille järjestetään oma työpajakokonaisuus. Materiaalia työstetään lasten kesken omassa ryhmässä sekä yhdessä aikuisten soittajien kanssa, ja lapset pääsevät myös esiintymään päätöskonserttiin.

Vänö-päivä 6.7.

Leirin jälkeen lauantaina 6.7. vietetään jokavuotista Vänö-päivää, yhtä saariston suosituimmista kesätapahtumista. Tänä vuonna Vänö-päivässä esiintyy muun muassa Trio Maans-Mäki-Sandås: Corazon al sur. Muusikot Marianne Maans, Marko Mäki ja Henrik Sandås tarjoavat konsertissaan argentiinalaista tangoa, tango nuevoa, folklorea ja eteläamerikkalaista runoutta. Mukana Vänö-päivässä soittavat myös Spelmän Ohoj:n soittajat Jimmy Träskelin ja Veera Hirvaskero vetäjinään.

Leirin osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita jäämään saarelle nauttimaan ja soittamaan vielä lauantaiksi! Vänö-päivänä yhteysalus Stella tekee ylimääräisen vuoron pääsaarelta Vänöseen ja takaisin.

Nähdään Vänöllä!

Varaa paikkasi pian (viimeistään 18.6.), mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia!

Leirin hintatiedot

Koko leirin hinta on 100€ / 80€ (opiskelijat, eläkeläiset ja vähävaraiset)
Leirimaksu sisältää koko leirin 3.-5.7. opetuksen (ryhmäopetus ja yksi yksityistunti), ruoat (aamiaiset, lounaat, välipalat, illallisen ja iltapalat) sekä saunamahdollisuuden.

Päivähinta 4.7. on 40€ / 30€ (opiskelijat, eläkeläiset ja vähävaraiset)
Päivähinta on tarkoitettu läheltä tuleville osallistujille, jotka eivät jää yöksi. Hinta sisältää ryhmäopetuksen ja lounaan torstaina 4.7.

Lapset alle 16v. aikuisen seurassa, koko leirin hinta 40€, päivähinta 20€

Majoitus
Alkaen 40€

Ota yhteyttä

Jimmy Träskelin 
puh 0503286870 • email jimmy.traskelin(a)gmail.com